AGRICOW

Cubicles mattresses | Angela Alfa

ЛЕЖИШТА СО ДУШЕЦИ

Главните дневни активности на кравата се:

 • 50% лежење
 • 21% јадење
 • 13% молзење

Кравата произведува повеќе млеко во удобност.

AGRICOW беше помеѓу првите компании што призведува душеци за доброто на животните. Уште од почетокот ние пронајдовме непобитни придобивки: над 30% пад на маститис и зголемено производство на млеко за повеќе од 20%.

Ние имаме 3 различни модели, дизајнирани и произведени во согласност со традицијата на Agricow: совршена мешавина помеѓу животната средина и економијата, преку употребата на рециклирачките материјали и ткаенини со висока технологија.

Идеална активност на кравата:

 • 4% пиење
 • 6% заклучени
 • 6% социјализација
 • 13% молзење
 • 21% јадење
 • 50% лежење

ЛЕЖИШТА СО ЕКО-ЛАТЕКС ДУШЕЦИ

AGRICOW Еко-латекс 5 см. или 7 см. Top relax душеците се дизајнирани да обезбедат правилен компромис помеѓу мекоста и резистентноста на тежини / товари, губење на рамнотежа и избегнување на случајни падови. Посебна структура на AGRICOW Еко-латекс душеците секогаш му овозможува враќање во првобитната дебелина.

AGRICOW Еко-латекс душеците не покажаа знак на опуштање дури ни по 100.000 круга на влијание. Двата, коверот и душекот со отворена клеточна структура, овозможуваат проток на воздух под животното, додека се избегнува опасна иритација на градите.

AGRICOW Еко-латекс душеците:

 • Ги намалуваат трошоците, ја одржуваат работата и времето на чистење на лежиштата
 • Ги подобруваат хигиенските услови
 • Ги намалуваат бактериите како главен причинител за појава на маститис и coil во животната седина – 34%
 • Го подобруваат одморот кај животните и нивната продуктивност + 20%
 • Го намалуваат ризикот од модринки
 • Мек е, удобен и не се лизга

Достапни димензии:

 • 120x180x5 cm h.
 • 120x180x7 cm h. Top Relax
Agricow - Cubicles mattresses eco latex | Angela Alfa

МОТОРИЗИРАН ТРЕТМАН ЗА КРШЕЊЕ НА КАНЏИ

Најновите резултати од постојаното истражување и развој е напредниот моторизиран третман за кршење на канџи на Agricow со 4 мотори за сите нозе на кравата, со цел да се обезбеди поголем комфорт и безбедност за животното и операторот.

Големината на машината, површината на земјата со гумена подлога посебно дизајнирана, беше променета со цел да обезбеди поголем комфорт и смиреност во работењето на животните.

Произведена е во нашата фабрика како галванизиран челик.

Со моторниот “Crush” / уништување на Agricow можете да правите третмани секои 5 минути. Кравите немаат време да се движат, да се тресат или да клоцаат. Обемните делови се преместени поради поголемо олеснување во движењето на животното. Предниот браник е направен на отвор заради безбедност на операторот и нов систем на многу брзо и лесно отворање и затворање.

Многу лесно тогаш, управувањето е со колената, чии агли беа проучени за природно движење, особено со цел да се избегнат повреди на скочниот зглоб, тетивите и лигаментите.

Claw treatment crush motorized | Angela Alfa

Ергономијата на машината е оптимизирана, тогаш, за да се понудат најдобрите перформанси за различни големини на животни, од поголеми до помали, како и можноста за прилагодување на задниот ролер.

Поради таа причина, подигнувањето на амортизерите е значајно за управувањето на операциите / движењата на екстремитетот без напор и страдање.

Животното е поставено на предната страна и на никаков начин не делува на моќта на задните нозе.

Развојот на ударот беше возможен благодарение на соработката на група на фармери кои дејствуваат во Ломбардија: Мауро Кастагнола, Анхело Росети и Ивано Чити.

За ова, конечно и се заблагодаруваме на компанијата на браќата Чиапани Фарм Бони во Геди (Бреша), за нивната соработка особено за достапноста на нивните најдобри крави.

 • 4 Мотор – 220 V
 • Должина – 2.05 mt.
 • Должина – 1.20 mt.
 • Ширина – 1.90 mt.
 • Тежина – 450 kg.

ПОИЛКИ ЗА ВОДА

Достапност на вода

 • На млечните крави им требаат најмалку 1.5 / 2 литри вода на произведен литар млеко
 • Количината се зголемува бидејќи исхраната е богата со протеини, соли и СС
 • Со зголемување на температурата се зголемува внесот на вода од 64 на 10°C ќе се промени на 106 кога ќе ги надмине 40° C (NRC, 1981)
 • Кога температурата се зголемува во отсуство на соодветни извори на вода, се намалува ингестијата на СС, па затоа паѓа производството на млеко

Како да стимулирате крава да пие повеќе?

 • Морам да обезбедам доволен број поилки за вода: така за секое животно мора да има 10 см место за вода за пиење по глава
 • Морам да обезбедам доволен број поилки за вода: така за секое животно мора да има 10 см место за вода за пиење по глава
 • Морам да обезбедам доволен број поилки за вода: така за секое животно мора да има 10 см место за вода за пиење по глава
 • Не треба да има повеќе од 30 животни по поилка за вода
Agricow - Water troughs | Angela Alfa